KUNST - HANNEKE MOLS - 

MONUMENTALE BEELDEN

HANNEKE MOLS-VAN GOOL (1933-2020)


"Voordat ik aan een beeld begin, loop ik vaak langs de ruwe steen.
Ik raak hem aan en hak er stukjes vanaf om er vertrouwd mee te worden. De uiteindelijke vorm ligt al in de steen besloten. Schetsen op papier zijn overbodig."

In haar beelden zoekt Hanneke voortdurend de grenzen van het materiaal op, door delen zo dun te maken dat de spanning ze net niet doet breken. Of door zware stenen te laten zweven op plexiglas, of stenen onderdelen in elkaar te schuiven en met elkaar te laten balanceren. Ze bewerkt de steen met hamer en beitel, slijper en slijptol om uiteindelijk met schuurstenen en schuurpapier het oppervlak gedeeltelijk glad te polijsten. Dit arbeidsintensieve en zware proces kan bij grote monumentale beelden een half jaar in beslag nemen.
Haar inspiratiebronnen zijn architectuur, landschappen door de seizoenen heen, haar vier kinderen (vroeger met hun kindertekeningen, nu door hun interesses in archeologie, kunst, beeld, vorm en taal), dansvoorstellingen en reizen. Soms zijn tijdens wandelingen gevonden voorwerpen het uitgangspunt van een beeld, bijvoorbeeld verroeste ijzeren staven die nu dienen als roeiriemen van een stenen boot. Maar ook de samenwerking met (tuin)architecten en de opdrachten die ze samen met hen verwezenlijkte hebben haar werk ontwikkeld.
De toeschouwer is vrij Hanneke's werk op eigen wijze te interpreteren. Fijn vindt ze het als mensen haar beelden aanraken, want de impuls om te voelen is er alleen als je er iets mee hebt.

HANNEKE MOLS

20. Schulp I (1977)

hardsteen, 75x85x120 cm, part. collectie

HANNEKE MOLS

21. Bespiegeling (1990)

graniet, 100x130x52 cm, part. collectie

HANNEKE MOLS

22. Penning IV (1985)

diabas, 85x70x16 cm, particuliere collectie

GESCHENK VAN HANNEKE MOLS

 Gevelsteen in "HOVE KEYZERSHOF" als cadeau van Hanneke Mols aan voormalige eigenaren.

Liefdevol eerbetoon aan beeldhouwer Hanneke Mols                                                                                    16 november 2022

Hanneke Mols maakte sculpturen, voornamelijk in steen, van monumentaal tot klein en handzaam. Zij overleed in 2020 en liet een omvangrijk oeuvre na dat nu in een mooi boek volledig bij elkaar is gezet. Een viertal inleidende essays geeft een goed inkijkje in de levensloop en vooral de beweegredenen van de kunstenaar.